تعریف دفاتر نوشتاری
امروزه با گسترش فعالیت های تجاری شرکت ها و به دنبال آن افزایش مشکلات حقوقی و ثبتی، دفاتری به نام دفاتر نوشتاری به وجود آمده اند که تمام عملیات شرکت را با جزئیات کامل در آن ثبت می شوند. یکی از این دفاتر که اصطلاحا به آن ها دفاتر پلمپ می گویند بسیار دقیق بوده و ریز مواردی چون سود، زیان، درآمد و هزینه در آن به ثبت می رسد. اعتبار این دفاتر به اندازه ای است که شما می توانید بر اساس آن در دادگاه از خود دفاع و یا اعلام جرم کنید. در ادامه به شرح دفاتر نوشتاری شرکت ها به طور کامل می پردازیم:
دفتر روزنامه
این دفتر شامل ریز هزینه ها، سود ها و زیان هاست. هنگامی که بخواهید عملیات مختلف را در این دفتر ثبت کنید؛ باید آن ها را بر حسب سرفصل یا کدگذاری حساب ها در صفحات مخصوص آن ثبت کنید. همچنین باید توجه داشته باشید که کلیه عملیات به ثبت رسیده در این دفتر باید حداکثر تا ۱۵ هر ماه به دفتر کل که در ادامه توضیح می دهیم منتقل شوند.
دفتر مشاغل
نام دیگر این دفتر “درآمد و هزینه” بوده که در آن معاملات طبق تاریخی که اتفاق افتاده اند، ثبت می شوند. همچنین در این دفتر ستون هایی وجود دارند که در آن تاریخ، شرح معاملات، درآمد، هزینه و دارایی های قابل استهلاک درج شده اند و می توان گفت یکی از پرکاربردترین دفاتر در شرکت ها به شمار می رود.
دفتر کل
از دفتر کل برای ثبت هفتگی ریز هزینه های دفتر روزنامه استفاده می شود. این دفتر و دفتر روزنامه در هر سال مالی تکمیل می شوند و می توان آن ها را در سال جاری و یا سال بعد از آن اخذ نمود.
دفتر پلمپ
اداره دارایی و مالیات در هر سال با مراجعه به این دفتر، وضعیت حساب ها و مالیات های شرکت را بررسی می کند و طبق آن به اخذ مالیات می پردازد.
به علت اهمیت زیاد همه این دفاتر و همچنین حفظ سندیت آن ها، قبل از ثبت هر گونه عملیات در این دفاتر، توسط اداره ی مالیات و ثبت شرکت ها امضا و پلمپ می شوند. به همین خاطر به آن ها دفاتر پلمپ می گویند. با مراجعه به قسمت پلمپ دفاتر در سایت اداره ثبت شرکت ها و وارد کردن اطلاعاتی چون مشخصات هویتی خود، شروع سال مالی شرکت، مشخصات اعضای هیئت مدیره و مواردی از این دست نسبت به اخذ دفاتر پلمپ اقدام نمایید. بسته به اینکه دفاتر حقیقی و یا حقوقی باشند مدارک خاص خود را برای پلمپ احتیاج دارند.
مدارک لازم برای اخذ دفاتر پلمپ مخصوص اشخاص حقیقی:
- نسخه از کپی کارت ملی متقاضی
- نسخه از کپی پروانه کسب و یا مجوز فعالیت کسبی
مدارک لازم جهت اخذ دفاتر پلمپ مخصوص اشخاص حقوقی:
- نسخه کپی از کارت ملی مدیر عامل و مهر شرکت
- نسخه کپی از روزنامه تاسیس شرکت
- اگر در شرکتتان تغییرات ثبت شده ای داشتید، یک نسخه کپی از آخرین تغییراتی که شرکت در روزنامه رسمی خود ثبت کرده است.
- اگر وکیل و یا نماینده ای برای پلمپ دفاتر معرفی شده باشد، یک نسخه از وکالتنامه یا معرفی نامه برای نماینده
- ۰۰/۰۱/۱۱